Hej,
Jag kommer att bli uppsagd på grund av arbetsbrist. I mitt anställningsavtal står det att vi har 1 månads ömsesidig uppsägningstid. Jag har varit anställd i lite drygt 5 år, och vi har inget kollektivavtal. Gäller 1 månads uppsägningstid, eller tar LAS regler ”över”, så jag har rätt till längre uppsägningstid? Jag har läst att LAS alltid gäller om reglerna är mer generösa där än i ett anställningsavtal, men då känns det ju nästan meningslöst att skriva om uppsägningstid i ett anställningskontrakt (om inte arbetsgivaren är VÄLDIGT generös så klart, och går ännu längre än LAS)?
Svar: Reglerna i LAS, lagen om anställningsskydd, stadgar ett minimiskydd för dig som arbetstagare. Det innebär att arbetsgivaren inte kan avtala om sämre villkor än vad LAS ger dig, men du kan så klart få bättre villkor än vad LAS stadgar. Enligt LAS har du alltså rätt till en uppsägningstid på tre månader då du varit anställd i minst fyra år men kortare än sex år. Ditt personliga anställningsavtal säger alltså en sak som är sämre än LAS och därmed gäller inte den delen av avtalet.
Du får alltså meddela din arbetsgivare att de gör fel angående uppsägningstiden och säga att det är tre månaders uppsägningstid som gäller.
Vänligen Arbetsrättsjouren