Hej!
Jag har en fråga angående semesterlönegrundande frånvaro. Jag arbetar inom handeln och har varit sjukskriven med bruten fot under förra sommaren vilket resulterade i att jag inte tog ut någon semester. Jag var sjukskriven drygt 112 dagar om jag minns rätt. Jag arbetar vanligtvis ungefär 50% och det kan variera lite, så min arbetsgivare använder sig av 12%-regeln när hon räknar ut min
semesterpeng.
Nu är det dags för semester och jag undrar om min sjukskrivning från förra sommaren är semesterlönegrundande och om man räknar bort en månads ”semester” i sjukskrivningen trots att jag inte tog ut semester? Brukar man själv behöva intyga eller lämna uppgifter om sjukskrivningen inför detta? Och om jag själv vill räkna lite på vad summan kan bli, räknar jag då ihop förra årets intjänade
lön+sjukpenningen från försäkringskassan och 12% av det eller hur blir det?
SVAR:
Hej,
Viss frånvaro kan vara semesterlönegrundande och sjukdom är en sådan frånvaro. Det är endast de första 180 dagarna som är semestergrundande och om du var borta cirka 112 dagar så var all din frånvaro semestergrundande. Om du inte tog ut din semester förra sommaren, eftersom du var sjukskriven så borde du antingen ha fått ut dessa pengarna i semesterersättning eller så har du dessa dagar sparade så att du kan ta ut dem denna sommaren.
Du kan ha behövt lämna intyg när du var sjukskriven förra året, men mer än så ska du inte behöva lämna. Skulle det uppkomma tvist angående att du varit ledig på grund av sjukdom så ligger det på dig att bevisa detta, då kan ett läkarintyg vara bra. Men om du redan gett ett läkarintyg så räcker detta. Arbetsgivaren ska ha koll på att sjukfrånvaro är semestergrundande till viss del och ska reglera detta på egen hand. Skulle arbetsgivaren inte vara medveten om detta så kan du påpeka det, dina rättigheter finns i semesterlagens 17 §.
Din semesterersättning vid sjukdom beräknas på ett speciellt vis. Vilket även framkommer i semesterlagen 16 b § (kan finnas andra regler i kollektivavtal). Du ska lite förenklat få din semestersättning grundad på den inkomst du skulle haft om du istället arbetat. Din inkomst från försäkringskassan ska alltså inte räknas med utan istället ska ett högre belopp användas.
Hälsningar Emma Olsson
Arbetsrättsjouren