Efter ett års anställning som kommunikatör på ett lärosäte riskerar
jag nu bli uppsagd från statlig tjänst p.g.a. arbetsbrist/medelsbrist. (Chefen har
dragit tillbaka sin initiala omorganisationsplan som innebar att det fortsatt skulle
finnas två kommunikatörer, som idag, och talar nu enbart om övertalighet för min
del.)
Omplaceringsutredning pågår. Har sökt två utlysta tillsvidaretjänster inom
delvis annan verksamhet (utbildningsadministration) som jag har tillräckliga
kvalifikationer för, men här säger både fack och arbetsgivare att jag inte kan
få förtur till tjänsterna eftersom de redan är utlysta, utan jag måste
istället söka i konkurrens med alla andra. Stämmer det? Har jag verkligen ingen
rätt till förtur till utlysta tjänster vid omplacering?
Istället erbjuder man mig en visstidsanställning och ett tag menade facket att jag
då borde ha kvar en fast anställning i botten, men arbetsgivaren vägrar.
Om jag säger nej till visstidsanställningen utan fast anställning i botten, kan
arbetsgivaren då säga upp mig på saklig grund ändå? Att bli omplacerad från
tillsvidareanställning till visstidsanställning är väl inte ens en s.k.
”ingripande omplacering” utan ännu sämre?
Jag har dessutom anledning att misstänka ”fingerad arbetsbrist” eftersom jag
vägrat ägna tid åt skolchefens icke-arbetsanknutna, privata PR-arbete (en privat
blogg, utanför lärosätets webbdomän, illojalt mot arbetsgivaren) som den
aktuella chefen krävt.
Facket på lokal nivå är helt oense med arbetsgivaren men centralt vägrar man dra
i frågan då man anser att arbetsgivaren är så stor att den bör kunna sköta
arbetsrätten utan centralfacklig inblandning.
Känner inget stöd någonstans ifrån längre, därför skriver jag hit.
Tacksam för svar.
Hej
Först vill jag påpeka att du omfattas av LOA (Lagen om offentlig anställning vilket skiljer sig delvis från anställnings på privat arbetsmarknad).
För att en uppsägning från arbetsgivaren skall vara giltigt (tillsvidareanställd) skall den vara skriftlig (i annat fall ogillas den) alltså inte
som vid en privat anställning där arbetsgivaren åläggs skadestånd (men uppsägningen ogiltigförklaras inte).
Vid uppsägning på saklig grund (dvs arbetsbrist) kommer din plats i turordningen att avgöras genom LAS (lagen om anställningsskydd) med tillägg för LOA genom att myndigheten ska fullgöra sina rättskipnings- eller förvaltningsuppgifter.
Vad innebär det generellt för dig? Jo statliga institutioner omfattas dels av lite andra förordningar i uppsägningsfasen av en anställning samt att de är kopplade till ett kollektivavtal som begränsar LAS turordningsregler. Detta innebär kort att turordningsreglerna ska omfatta arbetstagare med i huvudsak jämförbara arbetsuppgifter hos myndigheten på den ort där arbetsbristen finns. Detta för att en statlig myndighet ur samhällssynpunkt måste kunna fullgöra sina rättskipnings- och förvaltningsuppgifter (se ovan). Turordningslistan kan alltså kringås utifrån ett samhällskrav och kan inte på samma sätt som i privat företag/organisationer helt följa turordningskretsar. Utifrån rättspraxis från vilket du skall kunna mäta om du har jämförbara arbetsupgifter brukar ett mått på ca 50% likvärdiga arbetsuppgifter i huvudsak avgöra om ni omfattas av samma turodningskrets. Sammanfattningsvis vad gäller turordningsreglerna inom LOA kan sägas att din arbetsgivare måste på ett övertygande sätt redogöra för motiven för vilken turordningskrets du omfattas av.
Vad gäller din omplaceringsrätt så omfattas du av LAS (lagen om anställningskydd) här skall din arbetsgivare förhandla med dig innan beslut om uppsägning på saklig grund. Har din arbetsgivare erbjudit dig en vikarietjänst och du tackar nej till den kan du inte förvänta dig att du har rätt till annan anställning (beroende av din turordningskrets). Men vad gäller just de två utlysta tjänsterna så kan din arbetsgivaren inte anställa någon nya arbetstagare om du har förträdesrätt till återanställning i verksamheten (dvs om de två utlysta tjänsterna går att jämföra med dina nuvarande tjänst, se 50% regel från praxis) utan förhandling med dig och facket (32§ LAS), och kom ihåg de måste i så fall motivera detta på ett mycket sakligt sätt.
Sammanfattningsvis:
Börja med att be din arbetsgivare klargöra vilken turordningskrets du omfattas av, be dem motivera varför du inte har företrädesrätt till de utlysta tjänsterna? och att de inte kan utlysa dem till utomstående arbetstagare utan att de har förhandlat med dig och facket först (speciellt om du anser att du har ca 50% likvärdiga arbetsuppgifter och skall omfattas av samma turordningskrets). Kommer ni då fram till att du inte omfattas av samma turordningskrets, tycker jag att du skall välja att ta vikariatet ( i annat fall riskerar du att bli uppsagd på saklig grund och du har dessutom utnyttjat din företrädesrätt genom att tacka nej till arbete).
Stort lycka till och hör av dig igen om du vill ha mer hjälp!
MVH Tobias Bergin
Arbetsrättsjouren