Hej,
Jag utsattes för ett år sedan för mycket plötslig och oväntad kränkande särbehandling av GD på min arbetsplats. Jag fråntogs arbetsuppgifter, ansvar och min plats i avdelningens ledningsgrupp utan att detta ens meddelades mig(!!!)
Kränkningarna har sedan fortsatt och jag har inte fått något stöd av facket eller andra. (OBS att jag inte hade några som helst klagomål på mig innan – snarare tvärtom, även från högsta ledning.)
Jag har nu varit sjukskriven för Utmattningssyndrom och posttraumatisk stress i elva månader snart.
Jag har just orkat begära ut lönelistor och ser då att de som har motsvarande befattning som jag har/hade fick en höjning med upp till 4000:- förra året – jag fick 800:-. Jag hade mer än väl uppfyllt kraven i verkets lönekriterier och hade inga klagomål på mig eller utfört arbete.
Jag har t ex bidragit till myndighetens ekonomi och framtidsplaner.
Kan detta jämföras med en lönesänkning eller har arbetsgivaren verkligen rätt att göra så här?
Deprimerad & förtvivlad
Svar:
Hej!
Dett låter som en komplex situation du har hamnat i. Vad gäller delen om kränkning etc. så vill jag erbjuda personlig telefonrådgivning via vår samarbetspartner KBM Advokatbyrå eftersom det är en situation svår att ge några råd kring utan att veta mer. Återkom i sådant fall så kopplar jag ihop er.
Vad gäller reglerna kring ev. löneökning under sjukskrivningen så är detta reglerat i aktuellt kollektivavtal på arbetsplatsen. Eftersom jag inte vet vilket avtal det gäller så har jag svårt att uttala mig specifikt i ditt fall. Kan man hitta något som bryter mot kollektivavtalet eller hitta en diskrimineringsgrund som håller så kan man eventuellt komma åt det. Däremot har jag svårt att se hur en ”liten” löneökning skulle vara att jämställa med en lönesänkning. Det är dessutom en fråga om lönernivåerna i sig dvs. det kan vara motiverat att differentiera löneökningarna för att t ex rätta till en osaklig löneskillnad.
Vänliga hälsningar
Cristian Sjövind
Arbetsrättsjouren