Efter att ha varit arbetslös i drygt ett år fick jag timanställning som lokalvårdare i min hemkommun. Jag har nu arbetat i ett arbetslag under snart 2 års tid på heltid och trivts utmärkt.
Jag har nu fått höra rykten om att jag inte skall få komma tillbaka efter jul eftersom jag då blivit utlasad. Ingen utav mina chefer vill ge mig direkt besked, det verkar som de förväntar sig att någon annan av dem skall meddela mig detta, men ingen vill ta ansvaret för det. Jag känner mig mycket arg och besviken och tycker
gott att de kunde talat om för mig att jag skall komma att bli utsparkad. Största anledningen till min ilska är att jag har fått starka indikationer att jag faktiskt
har en chans att bli fastanställd. De har lagt ner mycket jobb på mig under hösten med utbildningar och liknande.
Min fråga till er är dock följande. Under året som gått har jag i min tur fått lära upp ett antal nya vikarier. Då jag nu har blivit mycket god vän med en utav dem har
jag fått reda på att hon mer eller mindra skall ta min plats nu när jag ”försvinner”. Får de verkligen göra så? Bara slänga ut en vikarie och ta in nästa, bara för att det är anställningsstopp?
Om jag skulle vara arbetslös en längre tid igen, vilket är troligt i dagens samhälle, när får jag då ”lov” att söka jobb hos min nuvarande arbetsgivare igen? Om
jag t. ex. är arbetslös eller jobbar timmar någon annan stans, kan jag sedan söka mig tillbaka igen eller är dörren för evegt stängd för mig bara för att jag blivit utlasad en gång?
Jag trivs mycket bra på mitt arbete, har inget intresse utav att bli fastanställd utan vill bara vara kvar som det är nu. Finns det något sätt att man kan ”säga till”
arbetgivaren att man inte vill bli anställd och bara vara kvar, eller måste de följa lagen som den är? Jag är inte med i facket
SVAR:
Enligt LAS (Lagen om Anställningsskydd) §5 så är det så här:
Om en arbetstagare under en femårsperiod har varit anställd hos arbetsgivaren antingen i allmän visstidsanställning i sammanlagt mer än två år, eller som vikarie i sammanlagt mer än två år, övergår anställningen till en tillsvidareanställning.
Detta kallas i dagligt tal för inlasning. Det betyder i praktiken att du kan vara tidsbegränsad anställd i totalt fyra år om du går mellan vikariat och allmän visstidsanställning. Går anställningen över den tidsgränsen övergår den till en tillsvidareanställning. Så det är tillåtet att ha dig anställd utan att ge dig en tillsvidareanställning under fyra år om du först tex har en allmän visstidsanställning och sedan vikarierar för någon. Om du inte vill bli tillsvidareanställd så har du rätt att själv skjuta fram datumet ytteligare sex månader.
Det är tillåtet att låta bli att tillsvidareanställa dig när tiden löper ut och istället ge din plats till någon annan. När du varit anställd i mer än 12 månader har du dock företräde till anställning när en tjänst ska tillsättas (om du har den kompetens som behövs) under nio månader.
Din sitation är tyvärr inte särskilt ovanlig, vi får ofta frågor som rör det här, och många arbetsgivare, både privata och offentliga, utnyttjar systemet till max. EU har synpunkter på hur detta regleras, men än så länge har det inte kommit några förslag till förändringar i lagen.
Hälsningar Camilla Ländin
Arbetsrättsjouren