Kommunalt anställd har problem med en axel, operation mm, och bedöms ha svårt
att klara av tjänsten. Arb.förm. rekommenderar honom att söka tjänstledigt pga
sviktande hälsa, detta görs/beviljas, och han harvar sedan på nån praktikplats
men det mynnar i noll. Arbetstagaren vill nu ha sitt gamla jobb tillbaka, han menar
att hans axel är bättre, eller erbjudas en annan kommunal tjänst. Vilka krav kan
han ställa på kommunen vad gäller tid (han är idag helt utan inkomst) och typ av
arbete?
Hej
Eftersom tjänsten består och arbetstagaren har varit tjänstledig bör arbetsgivaren försöka rehabilitera honom tillbaka till sin gamla tjänst. Eller om möjligt försöka omplacera honom. Tänk på att rehabiliteringen ska skötas i samråd med företagshälsovården dvs en oberoende expert, försäkringskassan och arbetstagaren själv som ska medverka till att rehabiliteringen fungerar. Tänk på att rehabiliteringsarbetet styrs av arbetsmiljölagen och inte av svensk arbetsrätt. Det är två helt skilda lagverk.
Vad gäller just rehabilitering kontra uppsägning pga av sjukdom, finns det ett par saker att tänka på. För att uppsägning ska vara aktuell ska sjukdomen ” medföra en stadigvarande nedsättning av arbetsförmågan” I situationen ovan kan knappast sjukdomen anses varit stadigvarande och därför kan det heller inte med tanke på fakta underlaget vara så att det föreligger saklig grund för uppsägning. Arbetsdomstolen som dessutom är huvudinstans i arbetsrättsliga frågor har som uttalad regel att arbetsgivare inte kan använda sjukdom som saklig grund för uppsägning av arbetstagare.
Vad åligger då arbetsgivaren vid rehabiliteringsansvar?
Arbetsgivaren ska se över omplacering, ändrade arbetsuppgifter, tekniska hjälpmedel och till och med omskolning av arbetstagare, för att ha fullgjort sitt rehabiliteringsansvar. Dvs ansvaret sträcker sig långt i syfte att få arbetstagen att återgå till arbetet.
I er situation skulle jag ha tittat över ovan nämnda möjligheter och vara försiktig med att dra alltför korta slutsatser om rehabiliteringsansvaret var fullgjort. Tänk på att rehabiliteringsansvaret ibland kan vara över flera år.
MVH Tobias Bergin
Arbetsrättsjouren