Hej
Tjänstemän på min arbetsplats (statlig myndighet) påstår att jag är bunden av min egen uppsägning, men inte av mitt återtagande av uppsägningen. Med vilken lag och vilket lagrum ska arbetsgivaren bevisa sitt påstående att min återtagna uppsägning inte gäller? Kan två personer som är anställda i samma juridiska person vara avtalspartners och skriva avtal, i det här fallet ett uppsägningsavtal, med varandra i tjänsten? I vilken lag och vilket lagrum framgår i så fall det?
Svar:
Hej,
När det gäller uppsägning av en anställning så är den oftast bindande men det finns undantag. En uppsägning är giltig både om den sker muntligt och skriftligt. I 7§ avtalslagen står följande:
Anbud eller svar, som återkallas, vare ej gällande, där återkallelsen kommer den, till vilken anbudet eller svaret är riktat, till handa innan han tager del av detta eller samtidigt därmed.
Genom olika AD domar kan man se vad Arbetsdomstolen anser är rätt och fel gällande återkallande av uppsägning. Arbetstagaren kan tex yrka på att uppsägningen ej skett i ett bra tillstånd, att hen blivit provocerad att säga upp sig eller liknande. Då kan AD döma att uppsägningen ej är giltig och en återanställning kan komma att ske. Om inte AG då godtar återkallandet av uppsägningen kan detta strida mot ”god sed på arbetsmarknaden”. Om en uppsägning återtas efter en kortare stund bör arbetsgivaren normalt acceptera återtagandet. Men om en uppsägning skett enligt de föreskrifter som står i lagrummen enligt Las och Avtalslagen är en uppsägning alltid bindande.
Följande AD domar lyfter frågor som du kan finna svar ifrån:
AD 2011:71, AD 2012:30, AD 2006:114, Ad 1985:84.
Se även liknande svar i följande länk: http://arbetsrattsjouren.nu/2013/06/aterkalla-en-uppsagning.html
Med vänlig hälsning,
Annika Andersson
Arbetsrättsjouren