Quantcast
Channel: Arbetsrattsjouren.nu
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1251

Integritetskränkande att tvingas lämna sjukuppgifter till arbetsgivaren första sjukdagen?

$
0
0

Fråga: Vi har en telefon dit vi skall ringa när vi ska sjukanmäla oss, OK.
Däremot vill min närmsta chef att vi ringer till hen också under dagen och berättar vilken sjukdom jag har samt hur länge jag kommer att vara borta.
Observera, tillhör inte dem som är sjuk en måndag eller ofta.
Får hen begära detta? Går man inte in på integriteten då?

Svar: Detta är i huvudsak en arbetsmarknadspolitisk fråga, snarare än en rättslig, men jag ska försöka att besvara din fundering så gott det går.

Då nya regler infördes i slutet av 90-talet då arbetsgivarna i större utsträckning skulle stå för rehabåtgärder och sjuklön till arbetstagarna, till skillnad från innan, då staten stod för dessa kostnader, blev  arbetstagarnas livsstil och hälsa helt plötsligt arbetsgivarnas ansvar i en mycket större utsträckning än innan. Detta gjorde att många arbetsgivare blev väldigt noggranna med att följa sina anställdas sjukdomsperioder och levnadsvanor. Skyddet för integriteten för arbetstagaren sänktes i och med detta, trots att denna finns stadgad både i Europakonventionen, ILOs stadgar och i grundlagen (regeringsformens andra kapitel).  Det som står i regeringsformen är att du inte får mot ditt samtycke övervakas eller kartläggas, och det är inte tillämpligt i det här fallet. Det finns ingen ”integritetsskyddslag” i Sverige vad gäller denna typ av förfrågan om information så länge denna inte särskilt registreras av arbetsgivaren, och i så fall gäller personuppgiftslagen (PUL). I och med att lagen om allmän försäkring samt sjuklönelagen och rehabiliteringsreglerna kom i bruk och därmed överlämnade detta ansvar till arbetsgivarna har integritetsskyddet sålunda försämrats.

Den politiska agendan är således att din integritet har rätt att inte kränkas, men då det inte finns något mer konkret att luta sig mot än grundlag och internationella instrument är du ganska utlämnad till din arbetsgivare rent rättsligt genom sjuklönelagen, lagen om allmän försäkring, arbetsmiljölagen samt rehabregler m.f.l. Lagstiftaren har påbjudit den integritetskränkning för arbetstagaren som dessa särregleringar innebär genom att ställa större krav på att arbetsgivaren tar sitt ansvar för sina sjuka arbetstagare. Detta innebär ju att det bör finnas ett ökat intresse hos arbetsgivare att ha en god arbetsmiljö där personalen trivs, vilket ju är positivt för arbetstagaren.

Då arbetsgivaren har ett utrednings- och rehabiliteringsansvar som sträcker sig långt kan jag ha förståelse för att denne vill ha information om hur länge du är borta och vad din sjukdom består i. Dessutom måste ju arbetsgivaren kunna planera sin verksamhet, därav frågan hur länge du tror att du kommer att vara borta.

Med andra ord är det inte otillåtet att ha det förfaringssätt ni har på ert jobb.

Med vänliga hälsningar,

Molly Johansson,

Arbetsrättsjouren


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1251

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!