Quantcast
Channel: Arbetsrattsjouren.nu
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1251

Jag är sjuk, arbetsgivaren försöker att göra sig av med mig, vad ska jag göra?

$
0
0

Fråga: Jag har 3 st autoimmuna sjukdomar/diagnoser: Multipel Skleros (MS), Morbus Crohn samt Vaskulit. 
Är nu sjukskriven av min MS-läkare sedan 20150325 till 2015-09-01 pga ökade MS-symtom samt stor trötthet och depression. 
Min arbetsgivare är ett mindre företag inom XXXX. Vi är 3 anställda. Jag har varit anställd där sedan 2010. Är en dålig arbetsgivare, har bl.a inte fått en lönespecifikation på 3år, ingen semesterersättning, ej betald övertid etc… 
Min arbetsgivare vill nu att jag skriver under ett ”Överenskommelse”-papper där jag accepterar att min anställning upphör 2015-06-15 och att all innestående semester betalas ut 2015-07-25. 
Han har också skickat flera email med bl.a 
– ”att han inte kan bygga sin verksamhet på mitt hälsotillstånd”, 
– ” Du måste basera din existens på faktum att du kommer inte kunna jobba ett bra tag framöver. Vi kanske pratar om åratal”. 
– ” Med denna överenskommelse papper försöker jag finna ut en win-win väg.” 
– ” Vad kommer att hända om du kommer tillbaka till arbete? Jag blir tvungen att säga upp dig på grund av arbetsbrist. 3 månader uppsägningstid. Du måste jobba av dessa 3 månader. 
Vara frånskild från din kära. Orkar du stå ut med det? Efter 3 månader hamnar du på arbetsförmedlingen som arbetslös. Då får du arbetslösersättning. Max 680 kr per dag. ”

och mer i stil med ovanstående. Inte vad en arbetsgivare skriver till sin anställde som är sjuk. Han vet nog inte heller att han som arbetsgivare har huvudansvaret gällande rehabilitering. 
Han verkar inte heller förstå att det blir karensdagar på A-kassan (eller hur? ) och att utan anställning kan sjukpenningen också bli påverkad. Vid påskrift så blir jag arbertslös redan 2015-06-15, eller hur? 
Vad händer då med sjukpenning? Karens A-kassa? 
Jag skulle behöva veta vad som gäller ang. uppsägning (både att bli uppsagd och egen uppsägning) och uppsägning vid sjukskrivning. Och hur en arbetsgivare får bete sig. 
Är tyvärr inte med i facket. Gick ur SEKO för 5-6 år sedan pga av väldigt dålig ekonomi (är nu ännu värre) och byte av arbetsgivare. Har sedan inte blivit av att jag gått med i något fackförbund. 
Jag kanske ka gå med i GS-facket nu och hoppas på lite stöd och råd i denna uppkomna situation eller jag kanske måste anlita juridiskt hjälp? 
Är mycket tungt just nu med allting och får panik bara av att tänka på att gå tillbaka till en arbetsgivare som så klart visar att man inte är önskvärd längre och som uppträder så. 
Blev också sittandes med en massa skulder efter en skilsmässa förra året ( var snäll och dum). Har nu också sagt upp min lägenhet pga av ekonomin och kommer behöva bli inneboende hos någon för ett tag. Vad kan göras gentemot min dåliga arbetsgivare?

Svar: Det låter som att du hamnat i en otroligt jobbig sits och att du har en arbetsgivare som har väldigt dålig koll på lagen.

För det första kan jag på basis av den information du gett genom mailet konstatera att du helt klart blir missgynnad på din arbetsplats p.g.a. dina funktionsnedsättningar enligt diskrimineringslagen (samt att det finns ett rättsfall om en man med MS som är prejudicerande, det vill säga vägledande, för hur man tolkar diskrimineringslagen i fråga om just degenererande sjukdomar som funktionsnedsättning). För att diskrimineringslagen ska gälla ska du ha blivit missgynnad (fått en sämre behandling än någon annan på arbetsplatsen) och grunden till missgynnandet måste vara kopplat till diskrimineringslagens skyddsobjekt, varav funktionsnedsättning är ett. Att driva ett fall i DO skulle sannolikt leda till en dom i din fördel, särskilt som du har bevis, bland annat i form av mailen han skrivit.

Du ska definitivt inte skriva på en ”överenskommelse” med din arbetsgivare om uppsägning, utan vill han bli av med dig får han ha råg nog i ryggen att säga upp dig på egen hand så att du har rätt till din a-kassa sedan.  Detta blir dessutom ännu ett bevis i en eventuellt kommande tvist. Har du fått ett papper med ”överenskommelsen” på så är det ännu till din fördel, då detta kan användas som ett bevis på din arbetsgivares otroligt dåliga förmåga att hantera din situation. Behåll i så fall detta papper, men skriv inte under det. Karenstiden på a-kassan blir en vecka om arbetsgivaren säger upp dig, men 45 dagar om du säger upp dig själv, vilket du genom denna ”överenskommelse” gör. Att försöka förmå någon att säga upp sig mot sin vilja på det sätt han gör (mot din vilja och i strid med god sed på arbetsmarknaden) är komplett lagvidrigt. Detta kallas för ”provocerad uppsägning” och tolkas som att arbetsgivaren sagt upp dig, det förhållandet måste dock klarläggas av domstol och det är inte förrän du fått ett beslut av domstol som du i så fall kan få ersättning för de 38 karensdagar på a-kassan som du drar på dig om du skriver under ”överenskommelsen”.  Att ”överenskommelsen” dessutom är daterad bakåt i tiden är rent avtalsrättsligt förkastligt, och kan angripas även på den grunden. En av grundstenarna för att få a-kassa är att du skriver in dig på arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag. Detta gör att ”överenskommelsen” kan ställa till det ytterligare genom att a-kassan kan hävda att du inte skrivit in dig på arbetsförmedlingen den dag du slutat arbetet vilket kan resultera i ytterligare ekonomiska förluster för dig.

Vad gäller rehabiliteringsåtgärder så ska arbetsgivaren stå för dessa, precis som du skriver. Under tiden för dessa rehab-åtgärder är du ”immun” mot att arbetsgivaren får säga upp dig, så länge du sköter dina åtaganden. Skulle rehab-insatserna inte hjälpa, har arbetsgivaren skyldighet att undersöka möjligheten för dig att utföra annat arbete med eller utan anpassningsåtgärder som du kan genomföra hos arbetsgivaren, i första ledet som en tillfällig insats och om du senare inte kan återgå till dina ordinarie arbetsuppgifter, omplacera dig permanent inom företaget om detta är möjligt. Det kanske inte är helt lätt att hitta någonstans att omplacera dig till när verksamheten är så liten, men han ska i alla fall kunna visa att han försökt. Han har visserligen inte skyldighet att skapa en ny arbetsplats åt dig, men han ska i vart fall ha sett över möjligheterna för dig att stanna på företaget (vare sig han vill det eller inte). Skulle inget av detta ha effekt så kan arbetsgivaren säga upp dig på grund av personliga skäl, men dessa skäl får alltså inte vara diskriminerande, vilket jag bedömer att det kan röra sig om i det här fallet.

Jag skulle också säga att det arbetsgivaren håller på med är trakasserier och hot, om inte till och med utpressning för att bli av med dig vilket naturligtvis heller inte är tillåtet. Dels strider det såklart mot god sed på arbetsmarknaden, men dels finns det regler i arbetsmiljölagen och i dess förordningar om trakasserier på arbetsplatsen. Det finns också avtalsrättsliga regler i avtalslagen om att tvinga någon att skriva under ett avtal under denna typ av press.

Arbetsgivaren är den som i en tvist har bevisbördan för att uppsägningen av personliga skäl är sakligt grundad och att den inte är diskriminerande. Denna bevisbörda är långtgående och en arbetsgivare ska ha bra på fötterna för att kunna säga upp en arbetstagare. Denne ska då bevisa att denne vidtagit alla åtgärder för att du ska ha kunnat stanna på arbetsplatsen och ha starka motbevis att han inte har sagt upp dig på grund av din funktionsnedsättning på ett diskriminerande sätt, utan att han sagt upp dig på ett korrekt, lagligt sätt. Sparar du de mail du fått samt ”överenskommelsen” kommer han få mycket svårt att bevisa något av detta. Han har inte varit varken snygg eller smart i detta förfarande, med tanke på att du har skriftliga bevis på vad som försiggått.

Det är alltid bra att vara med i facket, men de har ofta en karenstid för rättshjälp så det är möjligt att de inte kommer att kunna hjälpa dig. Ring facket först och hör med dem hur de tycker att du ska göra och om du har rätt till rättshjälp genom dem. I annat fall kan du anlita Arbetsrättsjouren som ombud. Oavsett hur du väljer att göra, tycker inte jag att du ska låta det här gå dig förbi, och som sagt: skriv inte under ”överenskommelsen” under några som helst omständigheter. Det din arbetsgivare håller på med är inte tillåtet!

Underlåtelsen att betala ut semester- och övertid kan också ses som en del av en provocerad uppsägning och är självklart något du har rätt att få ut. Vi kan skriva en fordran till företaget du arbetar på för denna tid, men då måste vi ta betalt för den tjänsten. Vi måste då veta hur mycket du arbetat övertid och gått miste om ersättning.

Med vänliga hälsningar,

Molly Johansson,

Arbetsrättsjouren


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1251

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!