Hej.
Jag är sjukskriven med utmattningssyndrom. Jag är anställd på 75 och har egenföretag 25. På min anställning har jag mer krav än vad timmarna räcker till. Efter jag blev sjukskriven skickar VD:n en erinran om att jag missat göra ca 7 rapporter på ett kontor jag flyttade ifrån den 27/7 innan dess har han inte sagt något om dem. Jag gör kanske 30-40 rapporter per månad och har helt enkelt missat dessa pga för ont om tid. Jag jobbar ensam och det saknades 20-30 h per månad på mitt kontor som sedan tilldelades en heltids medarbetare istället.
I erinran stod det att om jag glömde någon mer rapport skulle min tjänst omprövas. Detta skickades rekommenderat hem till mig. Får man göra så? Har arbetsmiljöpåverkan inget inflytande här. Om jag säger upp mig själv nu för att slippa få hem otrevliga brev, sjunker min sjukersättning då?
SVAR
Din arbetsgivare har ett rehabiliteringsansvar för dig och ska vara engagerad i din rehabiliteringsprocess så att du så snart som möjligt ska kunna återgå till ditt arbete.
Här är det viktigt att arbetsgivaren är lyhörd för vad som är orsaken till att du fått utmattningssyndrom och försöka åtgärda det.
Genom att skicka en skriftlig varning så är det ett sätt för arbetsgivaren att kunna ha skriftliga bevis på att de försökt åtgärda eventuella fel du begått så att de kan uppvisa vid en eventuell uppsägning att de gett dig tidigare varningar. Vid uppsägning så får de dock inte använda sig utav händelser som ligger mer än två månader tillbaka i tiden. Det ger dig även tillfälle att bättra dig. För att kunna säga upp en anställd så krävs dock mer underlag än en händelse för att det ska anses föreligga saklig grund för uppsägning, se § 7 LAS.
Säger du upp dig så kommer sjukersättningen att sjunka från den dagen din uppsägningstid går ut om du inte anmäler dig som arbetssökande till Arbetsförmedlingen. Blir du sedan friskförklarad så anses inte din tidigare SGI gälla utan du får då det takbelopp man får när man är arbetslös.
”7 § Uppsägning från arbetsgivarens sida skall vara sakligt grundad.
En uppsägning är inte sakligt grundad om det är skäligt att kräva att arbetsgivaren bereder arbetstagaren annat arbete hos sig.
Vid en sådan övergång av ett företag, en verksamhet eller en del av en verksamhet som sägs i 6 b § skall övergången i sig inte utgöra saklig grund för att säga upp arbetstagaren. Detta förbud skall dock inte hindra uppsägningar som sker av ekonomiska, tekniska eller organisatoriska skäl där förändringar i arbetsstyrkan ingår.
Om uppsägningen beror på förhållanden som hänför sig till arbetstagaren personligen, får den inte grundas enbart på omständigheter som arbetsgivaren har känt till antingen mer än två månader innan underrättelse lämnades enligt 30 § eller, om någon sådan underrättelse inte lämnats, två månader före tidpunkten för uppsägningen. Arbetsgivaren får dock grunda uppsägningen enbart på omständigheter som han har känt till mer än två månader, om tidsöverdraget berott på att han på arbetstagarens begäran eller med dennes medgivande dröjt med underrättelsen eller uppsägningen eller om det finns synnerliga skäl för att omständigheterna får åberopas. Lag (1994:1685).”
Hälsningar,
Daniela Alm