Min kollega anställdes i januari 2012 och övergick till fast tjänst
efter 6 mån provhanställning.
I februari 2013 gick hen in som vikare på en annan position i företaget till
följd av en föräldraledighet. Vikariatet innebär helt nya arbetsuppgifter. Vår
chef är väldigt motvillig till att skriva ett nytt anställningsavtal med min
kollega, och hävdar att det inte behövs efter som det redan finns ett
anställningsavtal i botten och denna tjänst ”bara är ett vikariat.”
Vad gäller? Har min kollega rätt att kräva ett nytt avtal trots att det bara
gäller ett vikariat?
Vår arbetsplats är inte kollektivansluten.
Hej
Ni skall absolut skriva ett nytt avtal, eftersom anställningsvilkoren skiljer sig åt i den utsträckningen. Samtidigt är det viktigt att ni klargör vad som gäller efter vikariatets slut. Att hon får komma tillbaka till sin nuvarande position.
LAS anger enligt 6 c § att senast en månad efter att arbetstagaren börjat arbeta skall arbetsgivaren lämna skriftlig information till arbetstagaren om alla de vilkor som är av väsentlig betydelse för anställningsavtalet eller anställningsförhållandet. Tex slutdag vid vikariat, lön, osv.
Hens arbetsgivare kan inte ändra anställningsvilkoren utan att arbetstagaren går med på dem, i så fall måste arbetsgivaren säga upp ”saklig grund” arbetstagaren och omförhandla anställningsavtalet och då krävs andra förutsättningar som är både tidskrävande och kan involverar fler personer i organisationen (turordning, omplaceringsutredning osv).
Be arbetsgivaren att den skriver ett nytt avtal som arbetstagaren accepterar. Det borde gå relativt snabbt och båda kan gå vidare och fokusera på arbetet.
MVH Tobias Bergin
Arbetsrättsjouren