Hej
Har jobbat för samma arbetsgivare XXXX sedan år 19XX på servicesidan. Har
nu gått sjukskriven sen XX augusti 2012, har tidigare gått sjukskriven från o
till men besvären har bliver värre.Mina besvär är psykisk ohälsa, såsom
depression och panikångest, stresskänslig. Besvären bygger mycket på negativa
klimatet på arbetsplatsen,både vad gäller miljön och arbetsförhållandena. Vid
avstämningsmöte med arbetsgivare och försäkringskassan den XX december 2012
framför jag att det skulle kännas bäst att byta arbetsplats.Min chef säger då
att arbetsgivaren behöver en arbetsförmågebedömning , vi bestämmer att en
sådan ska göras.
2013-XX-XX är bedömningen färdig,, konsulten som utfört
arbetsförmågebedömningen kan inte rekommendera en återgång till arbetet jag
tidigare haft,utan bör få möjlighet till en arbetsträningsplats på annat arbete
hos arbetsgivaren, andra arbetsuppgifter med möjlighet till placering på annat
lämpligt arbete.Under denna tid fram till nu har jag blivet erbjuden en tjänst som
städare med inledande provperiod under 3 månader,, tog del av detta 2013-xx-xx.
Jag tackade nej till denna tjänst efter ha pratat med min läkare och
försäkringskassan. Har själv sökt 2st tjänster hos min arbetsgivare men fått
till svar att jag ej har kvalifikationerna som krävs på den ena tjänsten, samt ej
uppfyller kraven på den andra och att det är övertaligt med folk på den
tjänsten.
Blev xx september kallad för samtal med chefen, han informerar mig att jag ej
får tjänsten som jag senast sökt och att de ej kan finna annat arbete till mig
efter att omplaceringsutredning genomförts inom Region förvaltningar som
matchar min kompetens och arbetsförmåga.
Han säger att det blir uppsägning för mig,,,
Jag blir informerad av honom att jag har tre olika alternativ att välja på
Nr1 Uppsägning med 6 månadslöner utan att arbeta.
Nr2 Säger upp mig själv och får 8månadslöner utan att arbeta som betalas ut
månadsvis.
Nr3Säger upp mig själv får 8månadslöner på en utbetalning i en klumpsumma.
Uppsägningen skrivs som av personliga skäl?
Chefen upplyser mig med att personalchefen vill ha svar på alternativen på
fredag,(denna vecka)
jag säger att det går inte för jag måste kolla upp mina rättigheter, då säger
han måndag, jag säger att jag är sjukskriven till månadsskiftet och jag behöver
månaden på mig för att svara. Han ringer efter personalchefen som inte går att
få tag i, så han ska kolla upp detta och återkomma till mig, vilket han i
skrivandets stund ej gjort.
Eftersom jag ej är med i facket (kommunal) så hoppas jag att ni kan hjälpa mig.
Vad är eder åsikt om dessa tre alternativ?
Är det bara 6månaders uppsägning?
Hur lång betänketid kan jag begära för att ge svar på alternativen?
Tackar på förhand
Hej
Först och främst vill jag beklaga att det har gått så här långt i processen, eftersom du borde ha engagerat arbetsmiljöverket i den här frågan. Psykosocial ohälsa är något som din arbetsgivare skall förbygga på din arbetsplats och hade arbetsmiljöverket haft tid på sig att utreda din situation är det inte alls säkert att du hade behövt hamna i denna situationen. Nu har ni kommit ganska långt med både en färdig rehabutredning osv, så jag tror nog att det kan vara försent att koppla in dem. Men det kan vara värt att i alla fall ta kontakt med dem framförallt med tanke på att du inte är med i facket.
Arbetsmiljöverkets hemsida
www.av.se
Vad gäller rehab och omplaceringsutredningen verkar den ha gått rätt till, men det är efter förutsättningen att omplaceringsutredningen har varit noga genomförd. Det är rätt att om du tackar nej till en omplacering, kan din arbetsgivare ha rätt att på saklig grund säga upp dig, det spelar ingen roll att du har sökt två andra tjänster om du inte har kvalifikationerna för dessa (dvs ingen förtur). När jag tittar på de alternativ som du har fått finns det ett par saker du måste vara medveten om, jag skall försöka få med det mest relevanta
1. Säger du upp dig själv, innebär det att du får en längre karenstid från din A-kassa. Det kan ta upp mot 52 arbetsdagar innan du får ut någon ersättning. Väljer du detta alternativet måste du vara medveten om att det tar nästan två månader innan du får ersättning från din A-kassa.
2. Blir du uppsagd, innebär det en betydligt kortare karenstid från din A-kassa, 7 dagar. Det innebär att du inte behöver vänta lika lång tid på din ersättning som om du säger upp dig själv.
Tittar du på dina alternativ blir utfallet ungefär det samma. Skillnaden blir alltså två månaders lönekompensation från din arbetsgivare mot den extra karenstid det innebär att säga upp sig själv. Du kan alltså välja att ta 6 mån och få en karenstid från din A-kassa på 7 dagar eller ta 8 mån och få en karenstid på 52 dagar från din A-kassa.
Eftersom det inte framgår vilken A-kassa du är med i har jag tittat på akademikernas A-kassa och de regler som gäller där. Titta gärna själv på din egen A-kassas hemsida, för att vara säker!
Hade det inte gått att omplacera dig alls, och du sagt upp dig själv (tagit 8 månandslöner) hade du möjligtvis kunnat förbigå de 52 dagarnas karenstid om din A-kassa godkänt med läkarens utlåtande kunnat framhäva att en omplacering inte varit möjligt alls på din nuvarande arbetsplats. Nu blev du erbjuden en annan tjänst och därför antar jag att din A-kassa inte kommer att godkänna en sådan egen uppsägning utan att du får den längre karenstiden.
Den finns heller inga livlinor tillbaka till din arbetsplats vad gäller företrädesrätt eftersom den bara gäller vid arbetsbrist, dvs du kan inte begära förträdesrätt om du blir uppsagd pga personliga omständigheter även om båda anges vara ”saklig grund” för uppsägning.
Det är också väldigt viktigt att du pratar med arbetsförmedlingen om vad som gäller för att du skall behålla din SGI (sjukpenningsgrundande inkomst), tex om du kan komma att vara i sjukskriven efter det att din nuvarande arbetsgivare slutat betalat ut ditt avgångsvederlag (allstå månadsvis eller i klumpsumma). Det jag kan säga är att det generellt är viktigt att du är om och kring dig och att du besöker arbetsförmedlingen direkt i samband med att din arbetslöshet uppstår d.v.s att du står till förfogande på arbetsmarknaden direkt för att inte förlora någon ersättning från socialförsäkringen. Gör du inte det, kan du hamna i en väldigt tråkig ekonomiskt situation när pengarna tar slut. Många arbetstagare glömmer just detta i samband med att de får avgångsvederlag. Så se till att både prata med arbetsförmedlingen och försäkringskassan helst samma dag som du blir arbetslös.
Vad gäller tiden bör du i alla fall kunna rådgöra med arbetsförmedlingen, A-kassan och försäkringskassan så du vet hur du skall agera efter uppsägningen.
Vad gäller just avgångsvederlagets rimlighet, har facket oftast en bättre förhandlingssituation och därför kunde de möjligtvis ha fått fram ett bättre avtal till dig, men det är mycket beroende på tidigare avgångsvederlag som har utgivits till andra arbetstagare i liknande situationer och med liknande förutsättningar. Runt 6 mån är inte ovanligt, men med tanke på din långa anställningstid borde du försökt förhandla upp det (min egen tanke). Fråga gärna vad andra har fått med liknande anställningstid.
Hör gärna av dig igen om du vill ha mer hjälp
MVH Tobias Bergin
Arbetsrättsjouren